Kategorier
Företagande

Konkursansökan – har du svårt att få pengarna?

Att driva ett företag handlar till syvende och sist om att få betalt. Man måste få pengar för de tjänster man levererar, den produkt man säljer – eller få tillbaka pengar som man valt att låna ut. Det är inga konstigheter.

Men, vad händer om man inte får betalt? Vad händer om du levererat en tjänst till ett annat företag som inte betalar de fakturor som du skickar? Här är en möjlighet att du som borgenär lämnar in en konkursansökan till Tingsrätten och där du, genom detta, slutligen får dina pengar tillbaka.

Detta ska emellertid ses som den sista utvägen. Att lämna in en konkursansökan som borgenär är inte ovanligt – men det finns också all anledning att först prova andra alternativ. Om företaget – gäldenären – försätts i konkurs så är det nämligen inte säkert att man får sina pengar.

Förmånsrättslagen gäller i samband med konkurs

Det är konkursförvaltaren som har som uppgift att samla alla tillgångar och värden som finns inom ett företag och använda dessa – här förenklar vi – för att betala borgenärerna. Det sker inte som en följd av slumpen och där alla får lika mycket. I Sverige följer vi Förmånsrättslagen i samband med att konkursansökan lämnas in och en konkurs inleds.

Det innebär att vissa borgenärer – exempelvis de som har störst skulder – får sina pengar först. Målsättningen är givetvis att alla borgenärer ska få tillbaka sina pengar – eller delar av dessa – men så är sällan fallet.

Juristen hjälper dig att förhandla

Genom att anlita en jurist så kan en möjlighet att få pengarna tillbaka hittas utanför domstolen. Detta genom att juristen sköter dina kontakter med företaget som du ska ha betalt av.

Det kan i vissa fall faktiskt räcka med att just ordet jurist nämns i sammanhanget för att fakturor plötsligt ska börja regleras, men det vanliga är att man kanske hittar ett alternativ där exempelvis en avbetalningsplan sätts upp.

Det kan även handla om att du skriver av en del av skulderna. Surt, men å andra sidan får du då åtminstone tillbaka någonting – vilket alltså inte nödvändigtvis behöver vara fallet om du lämnar in en konkursansökan.